Module 3
Verhalen, tafelspelen, sprookjes
31 oktober, 7, 14 november 2025
Kosten: € 260,
Lessen:
Verhalen sprookjes – Anne Jetten, docent pedagogie
Tafelspel maken – Marleen Kunnen, docent pedagogie en poppenmaker
Zang, lierspel – Femke hockx, docent muziek en BSO
Verhalen en sprookjes
Het jonge kind zit volop in de nabootsing. Ritme en herhaling zijn daarbij hoogst noodzakelijk. Herhaalsprookjes in de vorm van tafelspelen zijn voedsel voor de ziel en ontwikkeling en dit bevordert de taalontwikkeling.
De beeldentaal van de sprookjes vertelt meestal een deel van de levensweg, die iedere ziel ondergaat. Jonge kinderen zijn hier gevoelig voor en nemen de beelden onbewust op, de volwassenen kunnen de beelden en de symbolentaal leren doorzien. De wijsheid in de sprookjes kan ook de opvoeders helpen in hun leven.
Je leert welke verhalen en sprookjes je kunt kiezen per leeftijd of situatie en waar je nog meer op kunt letten bij het vertellen.
Lierspel bevordert de stemming in de groep. We oefenen op de kinderharp, een pentatonisch liertje als begeleiding bij de verhalen en we zingen de passende liedjes
Tafelspel
In de lessen tafelspel maken gaan we aan de slag met vilt en wol. We maken een paar figuren en dieren voor een verhaal, zodat je aan het einde van deze module een compleet tafelspel hebt om mee aan de slag te gaan passend bij het seizoen dat voor de deur staat. We gaan basisfiguren maken die in veel verschillende verhalen voorkomen, en die je dus veel kunt gebruiken. We verdiepen ons in wat nodig is om een tafelspel te kunnen spelen. Je krijgt ervaring met hoe een tafelspel er uit kan zien en hoe je een tafelspel levendig maakt.