Cursus Baby's

Deze cursus biedt inzicht in het wezen en de ontwikkeling van de baby. Centraal staat: hoe kunnen we het kind welkom heten en ondersteunen in het zich verbinden met zijn lichaam en zijn omgeving? De inhoud van de cursus is gericht op scholing en persoonlijke ontwikkeling  met ruimte voor uitwisseling en reflectie.

Praktische Informatie over de cursus:
– 10 bijeenkomsten  van 3,5 uur, data in overleg te bepalen.
– In samenwerking met docenten, pedagogen, artsen, verpleegkundigen en kunstzinnig  therapeuten (spraak, zang, beweging, beeldend)                                                                                        – Kosten o.a. afhankelijk van tijden, aantal deelnemers en locatie. De cursus vindt plaats in Zeist en kan bij 12 of meer deelnemers op locatie aangeboden worden
– Contactpersoon Odette Aalhuizen 06 46315345 odetteaalhuizen@gmail.com

Globaal Programma
Elke bijeenkomst heeft een pedagogisch, antroposofisch en kunstzinnig deel, onderling op elkaar afgestemd. Het programma kan in overleg verder worden aangepast.

1e bijeenkomst: Antroposofie als inspiratiebron. Basishouding van de pedagogisch medewerker. Onbevangen waarnemen, aan de hand van kunst.

2e bijeenkomst: Ontwikkelingsfasen van het kind. Wezensdelen en zintuigen. Kunstzinnige verwerking (bijvoorbeeld vilten, schilderen of pastelkrijt).

3e bijeenkomst: Embryologie, zwangerschap en geboorte. Boetseren.

4e bijeenkomst: Hechting: lichaamsgerichte zintuigen. Tastzin. Verzorging, praktische huismiddelen. Materialen beleven. Wiegepopje maken.

5e bijeenkomst: Hechting – levenszin. Ritme door het jaar als leidraad. Seizoenstemming, jaartafel, zingen.

6e bijeenkomst: Nogmaals hechting en levenszin. Ritme  door de dag als basis. Welzijn en (kinder)ziektes. Voeding.

7e bijeenkomst: Hechting. Bewegingszin. Motorische ontwikkeling. Constitutietypes. Muziek en lierspelen.

8e bijeenkomst: Nogmaals hechting.- Bewegingszin. Inrichting. Dreumespedagogie. Taalontwikkeling. Schootspelletjes.

9e bijeenkomst: Hechting evenwichtszin. Voorwaarden voor de ik-beleving. Communicatie met ouders.

10e bijeenkomst: Opvoeden in de huidige tijd met diverse samenlevingsvormen en de digitale wereld. Samenwerken met collega’s. Evaluatie. Euritmie voor de eigen gezondheid.

 

Vakken

Voor het verwerven van pedagogische inzichten en vaardigheden samen met het in gang zetten van een eigen ontwikkelingsproces is er een aanbod van een combinatie van opvoedkundige en kunstzinnige vakken. Samen vormen ze een geheel, waarin veel facetten van de menselijke ontwikkeling zichtbaar en ervaarbaar kunnen worden.

Er worden onder andere de volgende vakken gegeven: antroposofie, pedagogie, verzorging, zwangerschap, voeding, poppen maken, muziek en zang, spraak, sprookjes, euritmie, schilderen, boetseren.

Praktisch

 

Deze cursus bestaat uit één jaar, van september tot juni.

De themadag is voor cursisten en belangstellenden.

De cursus wordt gegeven in Zeist op de locatie van de Stichtse Vrije School, Socrateslaan 24, 3707 GL Zeist. Bij voldoende deelnemers (minimaal 12) kan de curus op lokatie gegeven worden.

 

Na het volgen van de cursus ontvangen de cursisten het certificaat. De uitreiking vindt plaats op de feestelijke afsluiting.

Zie voor aanmelding het aanmeldingsformulier hieronder:

Data cursusjaar

De cursusdagen zijn in overleg bij voldoende aanmeldingen

NB Zaterdag 9 maart 2019 landelijke themadag!

Ik meld mij aan voor de éénjarige maandelijkse Baby cursus

Privacyverklaring